Συνέντευξη στο JUST IMAGINE

Συνέντευξη στον Ιω Σο


DEGPHILIP

Όταν "γνώρισα" τον Φίλιππο, είχε μόλις ξεκινήσει να κάνει σταθερά έξυπνα βήματα, ώστε να μάθαινε το κοινό να λέει το όνομά του. Για κακή μου τύχη, όταν του ζήτησα να φτιάξει το δικό μου ψηφιακό πορτρέτο, εκείνος δούλευε σε πυρετώδεις ρυθμούς, αφού λίγο καιρό αργότερα θα παρουσίαζε το πρώτο του comic book στο Comic-Con. Για καλή μου τύχη, όμως, η επιμονή και το πάθος του για τη δουλειά του, η συνέπεια και ο επαγγελματισμός απέναντι στον χρόνο και τους αναγνώστες του, το μεράκι και η αγάπη του για το σχέδιο τον φέρνουν σήμερα εδώ! Εδώ, που δεν έχει να κερδίσει σχεδόν τίποτα από τα λίγα μέλη του group· όμως, ο Φίλιππος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να γίνει κομμάτι του JUST IMAGINE. Με ταπεινότητα, με ευγένεια, με ένα χαμόγελο συστολής, από αυτά που, ακόμα κι αν δεν τα βλέπεις, τα φαντάζεσαι! Δικός σας...


Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ COMICS, ΣΥΝΗΘΩΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ;

Μικρός δεν διάβαζα πολλά comics. Κλασικά, Mickey Mouse στην παραλία και Asterix στο σχολείο! Είχα όμως από μικρός αγάπη για τα εικονογραφημένα βιβλία, τους αναγεννησιακούς πίνακες και το animation. Τα comics τα αγάπησα σχετικά πρόσφατα, όταν αποφάσισα να σπουδάσω comics στη σχολή Comink. Σήμερα, έχω την τύχη να διδάσκω στην ίδια σχολή και, παράλληλα, να δουλεύω ως εικονογράφος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΤΑ COMICS; ΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ;

Για εμένα τα comics είναι κάτι ανάμεσα σε μία ταινία και ένα βιβλίο. Οπότε μου αρέσει που μπορούμε να χτίσουμε κόσμους και να ζωντανέψουμε ιστορίες με ένα μολύβι και μία κόλλα Α4.

ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ COMIC-CON ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ!

Όσοι είναι στη Λάρισα από τις 28 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, θα μπορούν να με βρουν στο Artist Alley για το LA Comics Festival. Και στη Θεσααλονίκη, φυσικά, από τις 8 έως και τις 10 Μαΐου στο The Comic Con, όπου θα παρουσιάσουμε, μαζί με τον Δημήτρη Σάρλο, το νέο τεύχος των Pigings.


ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΑ DIGITAL PORTRAITS ΣΟΥ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ; Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕ;Όλα ξεκίνησαν από ένα εξώφυλλο για CD που είχα κάνει και το είχα ανεβάσει στο instagram. Αργότερα, είπα να πειραματιστώ και να φτιάξω την αγαπημένη μου Frida Khalo στο ίδιο στιλ. Στη συνέχεια άρχισαν να μου έρχονται κάποιες παραγγελίες δειλά δειλά. Ως τότε ο λογαριασμός μου στο instagram περιλάμβανε μόνο φωτογραφίες από ταξίδια και σήμερα έχει πάνω από 200 πορτρέτα! Το πορτρέτο του Μουτσινά, μιας και αναφέρεις την τηλεοπτική προβολή, έγινε πολύ ξαφνικά και τυχαία. Βέβαια, οι παραγγελίες που είχα μέχρι εκείνη τη μέρα, μετά τα σχόλια του Μουτσινά για τη δουλειά μου και τις φωτογραφίες που έδειξε, τριπλασιάστηκαν! Αλλά δεν μπορούσα να διαχειριστώ τόση δουλειά εκείνη την περίοδο, γιατί έπρεπε να εισαχθώ στο νοσοκομείο. Έτσι, η επιτυχία κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες και μετά έπρεπε να ξεκινήσω πάλι από την αρχή. Σήμερα, προσπαθώ ακόμα να κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου μου, ώστε να προλαβαίνω τα πορτρέτα και να μπορώ να αφιερωθώ και στους Pigings.

ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ COMIC BOOKS ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ; ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ή ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ

Δεν μπορώ να παρατηρήσω αλλαγές, γιατί άρχισα να τα διαβάζω σχετικά πρόσφατα. Σίγουρα, κάποια σύγχρονα comics φαίνονται πιο άρτια από πλευράς σχεδιασμού και σεναρίου, αλλά πάντα υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί, αυτό είναι ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός βομβαρδισμός από υπερηρωικές ταινίες. Καταλαβαίνω πως αυτό πουλάει, αλλά εύχομαι κάποια στιγμή να αρχίσουν να βγαίνουν ξανά περισσότερες ταινίες ευρύτερης θεματολογίας.

ΦΙΛΙΠΠΕ, ΕΙΣΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ;


Το πολυτιμότερο τεύχος της συλλογής μου το απέκτησα πέρυσι, αλλά το είχα στο ράφι μου πολλά χρόνια. Είναι ο Βίος και Πολιτεία, που είχα την τύχη να μου το υπογράψει πέρυσι ο Don Rosa. Άλλες αγαπημένες συλλογές είναι το Disney Cinema και ο Άρχοντας των Μάγων.ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΖΕ Ή ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ


Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο κατά νου, αλλά θα ήθελα να έβλεπα αυτοεκδόσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Θα ήταν ευκαιρία να μαθαίναμε μέσα από την ομάδα νέες και παλαιότερες αξιόλογες προσωπικές δουλειές, που δεν προβάλλονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν.